sâmbătă, 26 iulie 2014

kung fu,wing chun,arte martiale japoneze






kung fu sunt artele marţiale chinezeşti cele mai cunoscute în occident, în special datorită filmelor cu Bruce Lee si a altor actori practicanti ai artelor martiale.
este vorba despre o disciplină sportivă care pune accent pe forţa fizică şi care necesită rigurozitate şi îndemânare sporită. aceasta include mai multe stiluri diferite, printre care putem distinge stilurile  dure sau externe hung gar chuan şi stilurile flexibile sau interne, cum ar fi  hsing l,tai-chi. 
există două forme de kung fu wushu tradiţional, cunoscut în occident şi wushu modern.
kung fu este numele dat în occident anumitor tipuri de box chinezesc.
 sunt peste 370 de stiluri dinstincte care au peste 1700 de stiluri diferite
stilurile interne pun accent pe energia interioara,respiratie miscari lente corpul fiind relaxat.
stilurile externe pun accent pe viteza,forta fizica,acrobatii.

  Conform unei estimari, in momentul de fata se practica aproximativ 1.500 stiluri diferite de Kung-Fu. Artele martiale chinezesti se pot imparti in 2 mari grupe:
  1. stiluri externe: sint mai dure, se bazeaza pe vigoare si abilitate fizica. Dintre cele mai practicate stiluri externe sint:
    • Hung Gar Chuan (din China de Sud) este o adaptare a stilului tigru din Shaolin
    • Tang Lang - Calugarita care se roaga (Mantis religiosa) — intemeietor Wang Lang
    • Choy Lee Fut - intemeietor Chan Heung
    • Wing Chun - intemeietoarea acestului stil este calugarita Yim Wing Chun care l-a avut ca maestru pe Ng Mui, unul dintre putinii calugari supravietuitori ai atacului impotiva manastirii Shaolin. Acest stil a devenit cunoscut mai ales datorita regretatului Bruce Lee care a practicat acest stil si combinandu-l cu tehnici personale a creat Jeet Kune Do-ul
    • Ta Sheng (maimuta care lupta) — intemeietor Kon Sze
    • alte stiluri cunoscute si practicate: Boxerul beat, spranceana alba, ghiara de tigru, stilul cocorului, stilul sarpelui, etc
  2. stiluri interne: sint mai suple, se bazeaza in special pe controlul energiei interne si pe concentrare mentala. Dintre cele mai practicate stiluri interne sint:
    • Taijiquan, cu numeroase scoli
    • Pakua (Palma celor 8 trigrame)
    • Hsing I (Boxul formei si al vointei), a fost intemeiat de gen. Yueh Fei in secolul XII
Aceasta impartire a stilurilor de lupta chinezesti este una simplificata si nu se poate spune ca unul dintre stiluri este mai bun decit altul.


Wing Chun Kung Fu
o arta martiala perfecta?
Cea mai simpla clasificare a artelor martiale : interne(yin) si externe (yang) limita nefiind clara dar unele tind catre yin altele catre yang cea ce depinde foarte mult si de maestria practicantului, forta si viteza pe care o are.
Artele martiale externe sunt cele care se bazeaza pe forta bruta, unde practicantul trebuie sa fie capabili sa se opuna si sa reziste atacului, si sa loveasca dupa, de exemplu multe stiluri de karate, muai thai, box, sau din kung fu stilul tigrului, quan ki do etc.
Artele martiale interne se bazeaza mai mult pe flexibilitatea si abilitatea de devierea atacurilor mai putin prin opunerea lor, unde practicantul se foloseste de forta si viteza atacului care prin devierea lui poate fi transformat intr-o sansa buna de contraatac care preferabil se intampla in acelasi moment folosindu ne si de forta inertiei cu care vine adversarul. De exemplu aikido, tai chi, stilul sarpelui, calugaritei,wing chun, jeet kun do-ul lui Bruce Lee(bazat pe wing chun si eskrima), capoeira etc
Exista o arta martiala perfecta?
Raspunsul este da si nu, fiecare stil are punctele slabe dar prin perfectiunea principiilor, se intaresc punctele lui slabe ajungandu-se la o adevarata maestrie.
Deci, pana la urma o arta martiala ajunge la perfectiune prin efortul, si capabilitatea persoanei care o practica, sau in cazul artelor martiale cu o traditie mai mare perfectiunea consta in maestria persoanelor care au practicat-o si au imbunatatit-o pastrand totusi structura traditionala.
Wing Chun …
Wing Chun kung fu este o ramura din Shaolin, din sudul Chinei dezvoltata in urma cu aproximativ 300 de ani, reprezentand un sistem exploziv, direct si eficient, care in scurt timp formeaza o persoana mai relaxata ehilibrata si sanatoasa si un luptator bun in situatii delicate.
La inceput fiind predat de la maestru la elev in secret, astazi este practicat de fortele speciale in multe tari datorita eficacitatii lui.
Aparent fiind un sistem simplu de lupta reprezinta o arta martiala completa si sofisticata, in care totul este logic si aplicabil in situatii reale.
Practicat in mod corect sistemul este o excelenta metoda de autoaparare, precum si echilibrare energetica, fizico-mentala si spirituala.
Wing Chun kung fu contine 3 forme (exercitii fara parteneri care ne ajuta sa dezvoltam autocontrolul, postura si structura corpului stabila, acuratetea miscarilor, relaxarea si senzitivitatea ), o forma cu manechinul de lemn, si 2 arme, baston lung si cutite fluture, oferindu-ne posibilitatea de a invata o arta martiala completa si eficienta intr-un timp relativ scurt.
Wing chunul se deosebeste de celealte stiluri tocmai din cauza princippilor aduse la perfectiune. Avand la baza traditia artelor martiale din Shaolin reprezinta o imbinare buna a stilurilor yang cu cele yin astfel ajungandu-se la un echilibru perfect dintre ele, oferindu-I posibilitatea practicantului sa fie mai dur si sa treaca prin atac despicand forta atacului, sau mai flexibil deviand-o in favoarea practicantului, adoptarea atitudinii yin sau yang depinde de masa(forta) sau tehnica si viteza (preferabil e sa fie dezvoltate toate trei).
Ne existand kate , sau lupte imaginare, din prima ora de antrenament se practica exersarea principiilor de lupta care pot fi aplicate la orice fel de atac, fata de stilurile unde pentru o anumita lovitura exista un blocaj anume.
Principiile de baza sunt urmatoarele: relaxarea fizica si mentala (fara emotii si frica), economia de miscari si folosirea energiei opoentului sinergic cu a noastra explosiv si eficient dandu-ne avantajul de a stapani situatiile neplacute.
Precum si folosirea simultana a 2 sau 3 membre pentru aparare si atac simultane care devieaza atacul care vine intr-un contraatac efficient (suma dintre forta atacului si contraatacului folosita impotriva atacatorului).
Chi sao si chi gerk
In traducere maini lipicioase si picioare lipicioase este un principiu de exersat care dezvolta o abilitate de a simti energia forta si intentia adversarului, dezvoltandu-ne senzitivitatea la brate si picioare dandu-ne posibilitatea sa actionam bazandu-ne pe reflexele motorii, care ne ofera timp de reactie mult mai rapid decat daca ne bazam doar pe simtul visual.
Chi sao este abilitatea care ne ajuta sa urmarim miscarile adversarului, sa-I gasim golurile(punctele slabe si neprotejate, si sa le atacam simultan, in timp ce deviam atacurile.
Linia de centru si linia umerilor
Datorita posturii si garzii care se bazeaza pe piramide triunghiulare (una dintre cele mai stabile forme geomerice )avem posibilitatea de a folosi ambele brate si piciorul, fara sa ne stricam postura sau echilibru, atacand linia de centru a adversarului in acelasi timp protejandu o pe a noastra (partea frontala a corpului unde se gasesc cele mai multe puncte vulnerabile, plexuri nervoase si organe).
Fa jing
Atacul exploziv, unde e folosita forta intregului corp, nu doar cea musculara rezultand o economie de miscari si energie sporita, echilibru mai bun si forta exploziva care provoaca effect nu doar la suprafata cat si in interiorul corpului unde sunt organelle interne cele mai vulnerabile.
Relaxarea fizica si mentala si respiratiaPracticarea wing chunului antreneaza si abilitatea de relaxare de eliberarea fricii, focalizare si perceptie periferica sporita precum si senzitivitate marita, cea ce adduce ca beneficiu circularea energiei interne, scaderea tensiunii sanguine, eliberarea de stress si complexe, un autocontrol, incredere in sine si vointa marita, precum si o integrare mai reusita in societate.
In concluzie o arta martiala perfecta este aceea arta care este alcatuita din principii care sunt aduse la perfectiune, asa ca dupa ce invatati o arta martiala bine, dezvoltati-o si completati-o pastrand structura originala.
Experimentati si practicati, rezultatele o sa apara din sine.

 Artele martiale japoneze
Cele mai cunoscute arte martiale si stiluri ale acestora sunt:
  • Sumo este arta originala a Japoniei. Luptatorii de sumo se intrec pe un podium cicular numit dahyo care are un diametru de 4,5 m. Luptatorul care depaseste perimetrul acestui cerc pierde pe loc partida
  • Kyudo este calea tirului cu arcul
  • Iai-do este arta luptei cu temutele sabii de samurai
  • Kendo este arta luptei cu bastonul (eventual sabie de lemn)
  • Ju-Jitsu («arta supletii») arta martiala cu o vechime de peste 2.000 de ani este considerata parintele tuturor artelor matiale Japoneze. Ju-Jitsu era pentru samurai o arma la fel de buna ca si sabia. Astfel, datorita pozitiilor de baza, blocajelor, pararilor, loviturilor de mana, picior, cap, prizelor, proiectarilor, tehnicilor de luxare si rupere a oaselor, parghiilor, cunoasterii celor mai importante puncte vitale precum si a atacurilor asupra acestor puncte, imobilizarilor si fixarilor etc. Ju-Jitsu a ramas pana in zilele noastre cea mai eficace forma de aparare putand fi practicat de oricine, indiferent de varsta sau sex. La noi in tara Ju-Jitsu a aparut la inceputul secolului trecut (in al doilea deceniu) o data cu venirea in tara a domnului Ishigura (instructor al politiei din Tokyo) care in urma unor stagii de pregatire pe care le-a condus a format prima pleiada de instructori romani, care, la randul lor au promovat aceste tehnici pe tot cuprinsul tarii. Ju-Jitsu a fost sistematizat in 1532 de catre printul Hisamori Takenauchi
  • Kuatsu, sau tehnicile de reanimare, este o ramura a Ju-Jitsu-lui
  • Judo a fost intemeiat de Jigoro Kano in secolul XIX. Acesta a eliminat elementele periculoase din Ju-Jitsu pastrand doar tehnicile care se pretau competitiilor sportive. La ora actuala Judo este sport olimpic
  • Aikido («calea armoniei») a fost creat de Morihei Ueshiba in 1942 si este o arta martiala
    profund pacifista neregasindu-se aici atacuri propriu-zise. A fost extras si sintetizat din mai multe stiluri de Ju-Jitsu si Aiki-Jitsu in special Daito-ryu
  • Karate («mana goala») sau Karate-do («calea mainii goale») arta martiala originara din insula Okinawa, initial s-a numit Okinawa-te («mana din Okinawa») si a fost sintetizata in forma actuala de Gichin Kunackoshi in 1912. Primul stil de Karate a fost Shotokan si a ramas singurul pana la moartea fondatorului in anii ’50. Alte stiluri de Karate si intemeietorii acestora sunt: Goju-ryu (Chojun Myagi), Shito-ryu (Kenwa Mabuni), Kyokushinkai (Masutasu Oyama),Wado-ryu (Hidenori Otsuka), ShotokayShutokai (Chojiro Tani), Ashihara, etc


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu